tiistai 12. heinäkuuta 2016

Kesälomalla

Kesälomaa jo viikko takana. Keväällä jo suunnittelin, että parasta lomassa olisi, jos ei tarvitsisi lähteä kotoa mihinkään. Ajattelin jopa neljän viikon tehokuuria, jolloin keskityn terveellisien ruokien tekemiseen ja liikkuisin jälleen normaalia enemmän. Lopun ajan lukisin ja ompelisin...
Sitten omatunto vihjaisi, että lomalla olisi aikaa käydä tapaamassa sukulaisia ja ystäviä, joita ei muuten ehdi usein tapaamaan. Ja sitten alkoikin kalenteriin ilmestyä vaikka mitä.
Ja lukeminen on ollut nyt parasta ajanvietettä. Kuuntelin ennen lomaa työmatkoilla Laila Hirvisaaren kirjoittaman "Minä, Katariina" -kirjan cd-äänikirjana. Katariina alkoi kiehtoa ja historian suurnaiset muutenkin. Lainasin kasan ja olen hiukan hypellen tutustunut naisten historiaan ja historiallisiin naisiin. Välillä suututtaa lukea, kun miesten hallitsemassa maailmassa naiset ovat iankaiken olleet toisen luokan kansalaisia. Eipä siitä sen enempää - ei enempää pahaa mieltä, nyt on loma ja ajatukset pidetään kevyinä!

Mäntyharjun tilkkukurssiviikosta piti kirjoittamani jo pari viikkoa sitten. Lähdimme Mäntyharjulle jo sunnuntaina. Kolme naista yhdellä autolla ja peräkärryllinen tavaraa.

Mitä paremmin on varustautunut, sitä sujuvampaa on työteko. Sunnuntai-illaksi otin mukaan keskeneräisen työn. Kokosin talvella jämäpaloista "kravatti"blokkeja, joista suunnittelin tekeväni kassin. Toinen puoli oli vasta tikattu, mutta työ eteni mukavasti ja maanantai-iltana sainkin kesäkassin valmiiksi. Sisällä on yksi tasku. Vuori on oranssia pienikuvioista kukkaa.


Mietin kotona Sannan lähettämän ohjelman mukaan aika tarkkaan, mitä ajattelin tehdä, joten varasin muutamat farkut tällä kertaa kassien materiaaliksi. Talvikurssilla tehtyä punontaa haaveilin käyttäväni johonkin ja onnistuinkin yhdistämään sen ostoskassin taskuksi. Tässä kassissa on sama vuorikangas kuin kravattikassissa. Punontaan käytetyt nauhat taisin ostaa Lontoosta Camden Market -alueen intialaisesta kojusta. Indiskasta epäilin ostaneeni, mutta enää en ole varma, olivatko nämä kuitenkaan sieltä...

Toinen farkkulaukku valmistui tukirautojen kera. Tässä on taskuna unkarilainen punonta. Väänsin leikatun osan hiukan eri asentoon kuin Sanna oheisti, enkä tikannut sitä edes kokonaan kiinni. Tykkään tästä tosi paljon! Kassi on ollut käytössäni siitä asti. Materiaalina on pehmeä farkkupaita, joten se oli kevyempi ommeltava kuin paksuista farkuista tehdyt. Farkkupaidan taskuun saa avaimet jemmaan :) Ompelin pitsin vetoketjun viereen, jonka jälkeen vasta muistin, että siihen pitää mahtua se tukirauta! Oli onni onnettomuudessa, kun sain pujotettua raudan pitsinkiinnitysommelten väliin ja se on sillä tavalla jopa tukevampi ja nätimpi kuin vapaana  leveämmässä kujassa heiluessaan :)


Toinen punontakin tuli tehtyä. Sillä ei ole vielä sijoituspaikkaa ja tämän kuvion tikkasin kokonaan.

Vielä ilman sijoituspaikkaa on myös viisisakarainen tähti, joita laitoin kaksi päällekkäin. Molemmissa on myös vähän levyvanua välissä.

Neljäs kurssilla valmistunut laukku on olkalaukku. Tätä varten otin pellavamaista verhokangasta mukaan, mutta turkoosi puhutteli enemmän. Slurps... Keskiosa on painokuvioinen kangas ja reunoilla paksumpi puuvilla, jota ostin muutamaa väria keväällä kangasretkellä Kankaiselta Forssasta. Onneksi sattuivat hyvin yhteen! Tästäkin tykkään, mutta tähän ei mahdu tarpeellinen omaisuus mukaan, jos pitää olla jtain muutakin kuin puhelin ja lompakko.


Ja kurssin viimeisinä töinä valmistui kaksi meikkipussia. 
Balipops-kaitaleista kokosin toisen ja toinen on  yhtenäisestä kahvikuvioisesta palasta.

Tässä vielä yksi ilonaiheeni! Päivölän kurssilla aloitettu lompakko. Sain vihdoin käsinompelut tehtyä ja tämäkin on jo käytössä. Kokeilen vähän aikaa ja mietin, pitääkö minun vähän lisätä tilaa sivuihin, että kännykkä mahtuisi paremmin myös mukaan. Punonta on tässäkin omatekemä, valmiista nauhoista. Piti laittaa kolmatta väriä, kuten leveämmistä nauhoista tehdyssä, mutta näihin kapeisiin en saanut sitä menemään hyvin ja tuntui, että nauhatkin rispaantuivat helpommin kuin ne intialaiset.


Kesälomani alkajaisiksi kävin serkkuni (noitasiskoni) luona Tampereella. Kangasalan kesäteatterissa katselimme kulttuuriperhe Ilmonien tarinaa ja keskiviikkona tutustuimme pariin näyttelyyn. Näsilinna on vihdoin remontoitu ja sinne on koottu näyttely Nottbeckien perheestä, joka vaikutti suuresti Tampereen kehitykseen ja olivat Finlaysonin omistajia ja johtajia. Toinen näyttely siellä kertoi Suur-Merijoen kartanosta, joka tuhoitui Kannaksella sotien aikaan. Esineistöä oli kuitenkin jonkin verran esillä ja kuvia sekä piirroksia suunnitelmista. Monet olivat Eliel Saarisen aikaansaannoksia. Kaunista jugendia. 

Sara Hildénin taidemuseossa on Ron Mueckin näyttely. Se oli aivan mahtava! Olimme täysin häkeltyneitä ja hurmaantuneita Ron-nukentekijän taidonnäytteiden edessä! Uskomatonta, miten joku ihminen pystyy tekemään omin käsin sellaista, jota voisi pitää aivan oikeina ihmisinä. Katselin patsaita melkein henkeäni pidätellen, kun odotin, että joku niistä alkaisikin liikkua tai puhua.Jos vaan suinkin ehditte, niin suosittelen! Samalla kun käytte katsomassa Mueckia, niin käykää katsomassa Mansetilkku-näyttely, jossa on tilkkutöitä ympäri Suomen. Minunkin perhoseni on siellä :)Nytpä taidan kaivaa esiin iltapalaa ja kirjan ja lötkähtää sohvalle nauttimaan niistä! Hyvää kesää!