tiistai 1. maaliskuuta 2016

Kirjojen lumoissa

Asuuko kenenkään muun keski-ikäisen rouvashenkilön sisällä romanttinen teinityttö? Entäs sellainen tyttö, joka "uskoo" ihmissusiin, vampyyreihin, keijuihin, daimoneihin, tonttuihin, haamuihin, noitiin ja muodonmuuttajiin? Ja kaikkiin muihin yliluonnollisten alalajeihin? Rinnakkaistodellisuuksiin, entisiin elämiin ja alamaailmoihin?

Luin neljännen ja viimeisen kirjan Elina Rouhiaisen Susiraja-sarjasta. Kainuussa on Hukkavaara, jossa on suomalaisten ihmissusien populaatio. Sarjan ensimmäisessä kirjassa sinne joutuu äitinsä kuoleman jälkeen lukiolaistyttö, joka tietysti rakastuu koulun komeimpaan poikaan. Tarina on vaiheikas, mutta loppu on onnellinen, kuten kuuluu ollakin. Ei tätä arkea jaksaisi ilman sopivaa jännitystä ja onnellisia loppuja. Olen jo vuosia sitten todennut, että jos haluan oikeasti pakoa todellisuudesta ilman lisäahdistusta, niin kirjat (ja elokuvat) kannattaa valita mahdollisimman yliluonnollisista, toimintapläjäyksistä ja/tai teini-ikäisten valikoimista.

Tämän vuoden alusta alkaneen kuntaliitoksen myötä jouduin vaihtamaan työpisteeni 20 kilometriä kauemmas kunnanvirastolle. Jotta menetetty vapaa-aika ei niin paljon harmittaisi, niin keksin lainata äänikirjoja automatkalle. Enni Mustoset, jotka olen maininnut aiemmin, olivat ensimmäiset. Sen verran kaukaista historiaa olivat, että mielenkiintoa riitti, vaikka arkisista asioista kerrottiin - ei yhtään yliluonnollista. Nyt on menossa Sophien Kinsellan Kevytkenkäinen kummitus. Siinä päähenkilö on vähän ärsyttävä, mutta jännityksellä odotan, mitä kummitus hänelle opettaa. Lukeminen vie aikaa tärkeimmältä harrastukseltani eli tilkkutöiden ompelulta, joten äänikirjat ovat olleet apu siihenkin. Kovin paljon kevyttä luettavaa ei äänikirjavalikoimassa ole, ainakaan paikallisessa kirjastossa. Teinikirjoissa on myös se hyvä puoli, että ne ovat nopealukuisia. Juonesta ei tipahda, vaikka lukisi vain muutaman sivun kerrallaan (ruokapöydässä, vessassa :) ja ennen nukahtamista).

Ehdin viikko sitten ommella ystävälle syntymäpäivälahjaksi kevätliinan. Kirjapino varmistaa, että lukemista ja kuunneltavaa riittää, kun kirjasto menee kuukaudeksi kiinni Päijät-Hämeen kirjastotietokantojen yhdistämisen vuoksi. (Tänään hain 6 kirjaa lisää).

 
Keskeneräisten töiden viikonloppuna ompelimme lauantain ja sunnuntain. Valmiiksi tuli istuinalunen vaikka kesäteatteriin ja käsilaukku. Lisäksi kokosin roskapaloista "kravattiblokkeja", joista voisi tehdä vaikka kassin jossain vaiheessa.