sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Sumea sunnuntai

Nyt on ukkokullan kirjanpito tehty. Kerrankin tulos näyttää vähän mukavammalta. Viime kesän hän huhki lapion varressa ja paikkasi asfalttiteiden reikiä. Se saatiin laskuttaa Destialta. Siitä tuleekin sitten ne "yrittäjän harmit". Ensin neljännes tuloista arvonlisäveroihin ja sitten vielä tuloverot päälle! Tuollaisesta henkilötyövaltaisesta hommasta ei paljon kuluja kerry :(
Nyt saadaan taas laskea tarkkaan kaikki alkuvuoden eurot, että saadaan alvit maksettua. Mur...

Pystyisikö tilkkutöitä muuttamaan rahaksi edes vähän... Pitäisiköhän perustaa nettikauppa... Kirpputoreilla ei mene juuri mitään ylipäätään kaupaksi, kun kaikki vain konmarittaa kaappejaan ja tarjontaa on enemmän kuin kysyntää... Tilkkutöitä en kyllä "normikirpputorille" edes laita myyntiin. Ne ovat sentään uusia ja niihin on nähty niin paljon vaivaa. Ja materiaalit ja välineetkin ovat arvokkaita hankkia. Anteeksi tämä ruikutus, mutta mihin tätä pahaa mieltään purkaisi, jos ei rakkaan päiväkirjansa sivuille.

Sitten iloisempiin asioihin! Pikku päivänpaisteen pinta tuli myös valmiiksi! Sen nimeksi taitaa muuttua Pikku ruusunnuppu :)


Tästä tulee vauvanpeiton kokoinen, noin 80 cm x 110 cm. Ajattelin laittaa kevyen polyesterivanun ja valkoisen taustakankaan, eri valkoista kuitenkin kuin tuo kukkakuvioinen.

Ja tässä Kevään häivähdys lopullisessa sijoituspaikassaan, ystäväni Virpin työhuoneessa.
 
 
Ulkona on ihan mustavalkoista, kun katsoo ikkunasta. Kuusetkin näyttävät niin tummilta, että vihreyden voi vain kuvitella hyvällä mielikuvituksella. Siksi on ihanaa, että saa katsella ja käsitellä värejä tilkkutöitä tehden.
 
Onko kukaan muuten miettinyt, miten termi "tilkku" vaikuttaa pienistä kankaanpaloista tehdyn taidokkaan käsityön arvostukseen? Tilkkutyön hinnoittelusta oli artikkeli Finn Quiltin lehdessä. Siinä oli esimerkkinä arpajaiset, joissa auton rengassetti (arvo 600 euroa) oli arvostettu arvokkaammaksi kuin tilkkutyönä tehty applikoitu parisängyn päiväpeitto. Tilkku-sana on varmaan meille harrastajille eri arvoinen kuin ihmisille, jotka eivät tiedä, mikä työmäärä on ennen kuin tilkkutyö on valmis, tikkauksineen kaikkineen. Tilkku voi olla toisille vain "joku kankaanpala", käytetty riepu... pala vanhaa paitaa, mitä arvoa sillä on... Olisiko helpompi keksiä uusi termi, kuin yrittää opettaa tietämättömille, mistä on kyse?
 
Itse olen tehnyt yhden parisängyn päiväpeiton. Urakka tuntui jo heti alkuun kovin työläältä, mutta onneksi sain siskoltani aikaa melkein 8 vuotta sen työn tekemiseen :) Toki kävi sitten niin, että alkuperäinen sini-valko-harmaa väritys ei enää sopinutkaan sisustukseen, vaan pari vuotta ennen h-hetkeä värit vaihdettiin kokonaan musta-valko-harmaaseen ja mallikin muuttui :) Tein työtä palan kerrallaan, toki aina ompelua ketjuttaen. Tikkaus oli helpompaa blokki kerrallaan ja lopulta kaitaleilla yhdistin 48 cm x 48 cm -kokoiset blokit 5 kappaleen riveihin ja 5 riviä yhteen. Nyt harmittaa, kun en oikeasti laskenut työhön käyttämiäni tunteja tarkemmin. Lahjassa sillä ei ole merkitystä. Sen tekee sydämestään sille, jolle sen on ajatellutkin tehdä, sille ei arvioida hintaa. Mutta muuten olisi hauska tietää. Kuten jo aiemmin kirjoitin, pidän muistikirjoista. Tämä olisi sellainen asia, jonka olisi voinut tallentaa muistikirjaan "Ompelin sydänblokkeja tänään 3 tuntia ja nyt lähden kahville" :)